BLOG DETAY Banner
BLOG DETAY

Köpeklerde Gıda Hassasiyeti

Bazı köpekler, sağlıklı olsalar da kaşınmaya daha eğilimli olabilirler. Bazı köpeklerde ise sindirim rahatsızlıkları sık sık gözlemlenebilir. Bu belirtiler, gıdalarda bulunan bazı içeriklere karşı oluşan bir hassasiyete, bir gıda duyarlılığına işaret ediyor olabilir.

Köpeklerde Gıda Hassasiyeti

Gıda hassasiyeti ile gıda alerjisini birbirinden ayırt etmek önemlidir. Çünkü ne kadar benzer belirtileri olsa da bağışıklık sisteminin tepkisi ve yoğunluğu farklı olacaktır.

Gıda Alerjisi mi Gıda Hassasiyeti mi?

Gıda alerjisi ve gıda hassasiyeti farklı işlevsel bozukluklar olmasına rağmen sık sık benzer semptomlar gösterirler. Her ikisi de gıdaya karşı verilen olumsuz reaksiyonlardır. Fakat bir gıdaya karşı alerji oluştuğunda bağışıklık sistemi tepki verirken, gıda hassasiyetinde bu görülmez.

Gıda alerjisinde, gıdada bulunan belirli bir maddeye karşı bağışıklık sistemi tepki oluşturur. Alerjik olan bu reaksiyonu tetikleyen içeriğe daha önce de maruz kalınması sonucunda alerji oluşur ve genellikle bu içerik bir gıda proteinidir. Alerjik reaksiyon tetiklendiğinde, bağışıklık sistemi, zararsız olan bir maddenin vücuda zararlı olduğuna inanır. Zararlı maddeyi nötralize etmek için evcil hayvanın bağışıklık sistemi vücudun bazı hücreleri (ör: histamin) serbest bırakarak bir zincir reaksiyon başlatır. Histamin salınımı bazı alerji semptomlarına neden olur.

Gıda hassasiyeti ise, bağışıklık sisteminin dahil olmadığı farklı olumsuz gıda reaksiyonlarını içerir. Gıda hassasiyeti ilk alımda ya da daha sonraki alımlarda ortaya çıkabilir.

Gıda Hassasiyeti Belirtileri ve Cins Yatkınlığı

Gıda hassasiyeti olan köpekler dermatolojik ve/veya gastrointestinal belirtiler gösterir.

Dermatolojik belirtiler:

  • Aşırı kaşınma
  • Genel ya da bölgesel kaşıntı (etkilenen bölgeler: kulaklar, göbek, ayaklar, burun)
  • Artan kepek
  • Kuru cilt

Bazı ırklar ise hassas derileri nedeniyle genetik olarak bu belirtilere daha çok yatkınlık gösterirler. (Örnerğin: Shar-Pei, Cocker Spaniel, West Highland Terrier, Dalmaçyalı, Boxer, Miniature Schnauzer).

Gastrointestinal belirtiler:

  • Gaz
  • Sık oluşan sindirim bozuklukları (düşük kaliteli, çok yumuşak ve iyi biçimli olmayan sık dışkılama)
  • İshal
  • Kusma
  • Mama değişikliğine karşı yüksek duyarlılık

Gıda Hassasiyeti Olan Köpeğinize Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Eğer köpeğiniz dermatolojik olarak gıda hassasiyeti gösteriyorsa, yapabilecekleriniz;

  • Ölü deri, tüy ve kepeği temizlemek için düzenli olarak köpeğinizi tarayın
  • Köpeğinizi hassas deri şampuanı kullanarak yıkayın
  • Bir gıda reaksiyonuna sebep olan mevcut diyetin, deri hassasiyeti olan köpekler için özel formüle edilmiş mamalar ile değiştirilmesi ve aşağıda bulunan, deri sağlığını destekleyen besinlerin sağlanması gerekir:
  • Yüksek kaliteli ve yüksek sindirilebilir proteinler: Günlük protein ihtiyacının yaklaşık 1/3’ü köpeğin vücudu tarafından deri ve tüyleri yenilemek için kullanılır. Bileşen olarak kullanılan protein kaynağının sindirilebilirliği ne kadar yüksek olursa, yeni cilt dokusu ve kılları oluşturmak için vücuda sunulan protein miktarı da bir o kadar yüksek olur. Yüksek kaliteli et (taze et gibi), yüksek oranda sindirilebilir proteinlerin mükemmel bir kaynağıdır.
  • Omega 3 ve Omega 6 esansiyel yağ asitleri: Deri inflamasyonunun yönetilmesine yardımcı olur.
  • Vitamin ve mineraller, deri inflamatuar reaksiyonunu yönetmeye, serbest radikallerin zararlarından korumaya ve derinin iyileşmesine yardımcı olur (örneğin: vitamin E, çinko).  

Gıda duyarlılığında gastrointestinal belirtiler gösteren köpekler için, bağırsakların çalışmasına yardımcı olmak ve bağırsak rahatsızlıklarından koruyarak kolay sindirimi sağlamak için yüksek kaliteli ve yüksek sindirilebilir gıda içeriklerinin seçilmesi önemlidir.  (Örneğin; taze et, pirinç)

Ayrıca, bağırsakta iyi ve kötü bakteri dengesini destekleyen (prebiyotik gibi) bileşenlerle formüle edilmiş gıdalar, sindirim sisteminin sağlıklı olmasını destekler.

Eğer köpeğinizde kronik ve/veya şiddetli kaşınma varsa, ishal ve/veya kusma meydana geliyorsa, en kısa sürede veteriner hekiminize danışmalısınız.

Monica Laurenzano
Evcil Hayvan Beslenme Uzmanı