Yavru köpeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olacağından, yavrunuza doğru mamayı seçmek çok önemli bir görevdir.
Neden Yavru Köpek Maması?
· Yavru köpekleri, gelişimlerine destek olacak yavru köpek formülleri ile beslemek oldukça önemlidir. Yavru köpek mamaları, yavruların ihtiyaçlarına özel olarak formüle edilir ve sağlıklı bir büyümelerine yardımcı olur.
· Yavru köpeklerin yetişkinlik süresine kadar geçirdikleri süre hızlı olmakla beraber, bu süreci destekleyebilmeleri için doğru miktarlarda protein, vitamin ve mineral almaları gerekir. Bunlar, optimal büyüme, güçlü kemik ve dişler, sağlıklı deri ve tüyler için önemlidir.
· Yavrular yüksek aktivite seviyelerine sahiptir, bundan dolayı ihtiyaç duydukları enerji miktarları da yetişkin köpeklere oranla daha fazladır. Büyüme aşamasında olan yavru bir köpek, yetişkin bir köpeğe oranla vücut ağırlığının her bir kilosu için iki ila üç kat daha fazla enerji ve besine ihtiyaç duyabilirler.
· Yavru köpekleri beslerken, yavrular için özel formüle edilmiş mamaları tercih etmemek, yavru köpeğinizin besin eksiklikleri yaşamasına neden olabilir.
Besleme Sıklığı ve Miktarı
Bir yavru köpeğin midesi sınırlı miktarda gıda alabilen küçük bir midedir ve bu da köpeğin günlük beslenme gereksinimi karşılamak için yeterli değildir. Bu nedenle yavru köpekler günde üç- dört kez, tam ve dengeli bir mama ile beslenmelidir. Yavru köpeğinizin ilk zamanlarda çiğneme işlemini kolaylaştırmak ve köpeğinizi yemeye teşvik edebilmek için mama tanelerini suyla ıslatabilirsiniz.
Köpeğiniz 5- 6 aylık olduktan sonra beslemeyi günde iki kere olacak şekilde yapabilirsiniz. Günde iki öğün besleme programı, köpeğinizin yetişkinlik yılları boyunca korunabilir.
Yavru köpeğinize yemeğini yiyebilmesi için gereken süreyi verin, fakat yaklaşık 1 saat sonra yenmemiş mama olursa, kalan mamanın kaldırılması gerekir. Yavru köpeğinizi her gün aynı yer ve saatte besleyerek rutin beslenme alışkanlıkları oluşturmanın, tuvalet eğitimine de yardımcı olabileceğini unutmayın.
Sofrada bizlerin yediği gıdaları, yavru köpeğinizle paylaşmak cazip gelebilir. Ancak bunu yapmaktan kaçının: bu, ağlama gibi düzeltilmesi zor olabilecek kötü alışkanlıkları teşvik eder. Ek olarak, yemek masası artıkları köpekleri obeziteye yatkın hale getirir.
Yavru köpeğinize vereceğiniz mama miktarı, ırkına, yaşına ve boyutuna bağlı olarak değişecektir. Günlük beslenme miktarı, yavru köpeğinizin yağsız bir vücut kondisyonu ve optimal bir büyüme oranı için yeterli olmalıdır. Büyük ırk köpek yavrularında, günlük çok yüksek kalori tüketimi, sağlıklı bir iskelet sisteminin gelişiminde olumsuz sonuçlar doğurur. Aynı zamanda, çok hızlı büyümeye ve aşırı kilo alımına sebep olabilir.
Ne Zaman Yetişkin Köpek Mamasına Geçilmeli?
Orta boy ve küçük boy köpek ırkları yaklaşık 1 yaşında olgunlaşırlar ve yetişkin oldukları kabul edilir. Büyük ve dev ırklar ise 1.5 ila 2 yaşına kadar gelişmeye devam eder. Yavru bir köpek büyütülürken, yetişkin vücut ağırlığının %80’ine ulaşana kadar yavru köpek maması ile beslenmesi önerilir. Yavru mamasından, yetişkin mamasına geçiş yaparken en az bir haftalık bir süre izlenerek, yavaş ve kademeli geçiş yapılmalıdır. Çünkü köpeğinizin beslenmesinde ani bir değişiklik mide rahatsızlığına neden olabilir.
Köpeğinizi yetişkin bir köpek mamasına başlatmak için doğru zaman hakkında veteriner hekiminize danışın.
Monica Laurenzano
Evcil Hayvan Beslenme Uzmanı